Minden újra a régiben

Két fontos dolgot érdemes megjegyezni az új résszel kapcsolatban: Michael Rymer rendezte, és Mark Verheiden írta.

Rymertől szokatlanul ez a rész valahogy nem lett annyira dokumentarista jellegű, viszont annál több kitűnően beállított kép a kárpótlásunk. Az epizód sötétségéhez tökéletesen passzoló helyszíneket és beállításokat választott ki, és a Cylon környezetet is sikerült idegenszerűvé, földöntúlivá tennie, néha azon kaptam magam, hogy nem is az eseményekre figyelek, csak a szinte fotószerű felvételeket bámulom.

Érdekes módon ezek a legsötétebb részek mindig Verheidennek jutnak, nyilván szándékosan, hiszen ezeket valami egészen különleges, a BSG-től szokatlan stílusban adja vissza. Hasonló volt a második évadban a Black Market, amit gyakorlatilag mindenki utált, még maga Ron Moore is, mert nem illett bele a sorozat elképzeléseibe, mondanivalójába. Emellett az volt talán az első epizód, amelyik teljes egészében szakított a high concept követésével, vagyis esetünkben a Föld keresésével és a Cylonok tervének alakulásával. Mostanra már talán sikerült megértetni a nézőkkel, hogy ez nem a Lost vagy a Prison Break, itt nem az egyetlen történetszál csűrése-csavarása viszi el a műsort. A karakterek itt nem azért változnak, hogy előrébb tudjon mozdulni a cselekmény, hanem mert a fejlődésük, a belső ellentéteik egyszerűen, önmagukban véve is, érdekesek.

Annak idején a Black Marketnek, a Scarnak, és most a Collaboratorsnek is ez lett volna a lényege, hogy tovább dimenzionálja azokat a szereplőket, akikről már azt hittük, hogy ismerjük őket. Ez alkalommal Gaetára, Tyrolra, Andersre, Roslinra, Tom Zarekre és Caprica Sixre koncentrálunk, nem is beszélve Tigh szenvedéséről. Látszik, nem rövid a lista, ami igencsak megnehezíti az alapos és mély jellemrajzolást az írók számára. Sajnos Verheidennek tényleg nem is sikerül igazán átéreztetnie, hogy kit mi motivál, és hogy milyen nehezükre esik meghozni egyes döntéseket. Teljesen rosszul tolja el a hangsúlyokat, a Cylon hajón játszódó jelenetek túl nagy figyelmet kapnak, ráadásul Baltar szemszögéből nem is értünk meg semmit a háttérben zajló történésekből.

Kara és Sam házasságának felborulása sem lett túl ügyesen felépítve, az idáig vezető jelenetek kevéssé koncentráltak kettejükre, ezért velem nem is sikerült elhitetni, hogy most istenigazából szakítottak. Csak Ron Moore podcastjét meghallgatva bizonyosodtam meg erről teljesen. Mindenesetre Anderst még látni fogjuk, nem írták ki a sorozatból egy tollvonással. Ahhoz őt már túl jól kidolgozták, hogy csak úgy megszabaduljanak tőle. Személy szerint eddig is kedveltem a karakterét, és a mostani tettei is csak rokonszenvesebbé tették, annak ellenére, hogy azok voltak a legkevésbé érthető és elfogadható eseményei a történetnek.


Az ilyenek miatt imádjuk Michael Rymert

Tigh szerepe, ha nem lenne Michael Hogan ilyen jó színész, teljesen elveszne ebben az epizódban. Mindenki közül az ő válsága a legnagyobb, ehhez képest alig foglalkozik vele a sztori. A CIC-n rendezett jelenete menti meg az elsikkadástól, amelyben egyébként részegnek kellett volna lennie, de Hogan mégsem vitte ezt bele a játékába, ugyanis nem akarta ilyen módon felmenteni Sault az alól, amit mondott és tett.

Egyedül Gaeta küzdelme kerül a helyére, az ő helyzetét tökéletesen megértjük. RDM szerint úgy néznek rá az emberek, mintha legalábbis egy Martin Bormann járkálna közöttük, miközben ő nem tudja megértetni velük, hogy végig ő juttatta az információkat Tyrolnak, és nélküle valószínűleg soha nem jutottak volna vissza a Galacticára.

Ezek mellett a szálak mellett Roslinék szerepe ki sem bontakozik, ami mondjuk betudható annak, hogy ezt a részt kifejezetten karakter-orientáltra írták, nem pedig politikaira. Emellett Roslin döntéseit nem is kell annyira megalapozni, őt már ismerjük annyira, hogy ne hiányoljuk a sztoriból a belső konfliktusát, rágódását. A Zareknek felajánlott alelnöki tisztség okozhatott némi meglepetést, de ha azt vesszük, hogy New Capricán az egykori terrorista megítélése meglehetősen sokat javult mind a nézők, mint a szereplők szemében, és már Laurától is megszoktuk, hogy hajlandó efféle "paktumokat" kötni, akkor szinte természetes dolog volt ez a húzás. Kíváncsi vagyok, hogy a végkifejlet tükrében is megkapja-e a posztot Zarek, vagy az általa jóváhagyott rendelet annyira megbocsáthatatlan, hogy Laura visszavonja az ajánlatát.

Az én előrejelzésem az, hogy alelnök lesz belőle, csak nem feltétlen fognak az elnöknővel olyan gördülékenyen együttműködni, mint ahogy azt a rész elején gondoltuk volna. Zarekről végül is kiderült, hogy még mindig ugyanaz az ember, aki volt, és ha emiatt változtatja meg Laura a döntését, akkor azt ismeri be, hogy könnyen befolyásolható. Emiatt muszáj ragaszkodnia ahhoz, amit egyszer már kijelentett és megígért.

Moore elmondta, hogy a harmadik évadban eddig ez a kedvenc része (ez alatt a még nem levetítetteket is érteni kell), ezzel egy kicsit helyreállította Mark Verheiden megítélését, aki a Black Markettel elég sokat vesztett. Ez a fajta stílus, a jellemközpontú történetvezetés és az elsőre függetlennek tűnő szálak összekapcsolása ismerős lehet a Deep Space Nine-ból, ami számomra különösen kedves, és a hallottak alapján Moore-nak is. Én mindig is vágytam rá, hogy több ilyen legyen a Galacticában, és úgy néz ki, meg is fogom kapni, de remélem, nem feltétlenül Verheiden tapasztalatlan tolmácsolásában. Bradley Thompsonra és David Weddle-re kell bízni az ilyesmit, ők már a DS9-ban is együtt dolgoztak, és például az Exodusban tökéletesen oldották meg ugyanezt a feladatot. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ott valószínűleg több beleszólása volt a dolgokba Moore-nak és David Eicknek, de a lényegen nem változtat: a BSG-ben ennél jobb jellemábrázoláshoz vagyunk szokva.

A következő epizód címe Torn, és Anne Cofell írta, aki elég jó részeket tudhat magáénak a sorozatból. Addig is, a várakozást megkönnyítendő, érdemes szétnézni David Eick videoblogjában, megtudhatunk pár dolgot a soron következő részekről is, új szereplőkkel találkozhatunk, valamint nem túl érdekes rajongói kérdésekre felelgetnek nem túl érdekes válaszokat a szereplők a Q&A szekció ban.